Op een ochtend wordt pater Johannes Beckers gesommeerd zich te vervoegen bij de abt van zijn klooster. Op diens bureau treft hij een verhuisdoos aan met daarin de geestelijke nalatenschap van Clemens Driessen, een voormalige leerling die onder schimmige omstandigheden om het leven is gekomen. Beckers trekt zich terug in zijn kloostercel om het leven van de jonge priester op schrift te stellen. Het schrijven biedt de pater aanvankelijk verlossing, maar al snel verliest hij de grip op zijn hoofdpersonage en daarmee ook op zijn eigen geest. Tijdens zijn opleiding worstelde Clemens al met de katholieke leer, en zijn lichaam met een glutenallergie die hem deelname aan het Heilig Avondmaal onmogelijk maakte. Heeft Beckers destijds wel het uiterste gedaan om de jonge leerling-priester bij te staan? Met En het regende brood schreef debutant Stefan van Dierendonck een zinderende roman, waarin hij de grenzen van de katholieke kerk verkent. Een literaire meesterproef en een eerbetoon aan een onbegrijpelijk instituut.

Op 26 september 2012 heb ik bij Pauw en Witteman verteld over de achtergronden van En het regende brood.

Een priester die steeds meer moeite krijgt met het geloof, daarover gaat het boek En het regende brood van Stefan van Dierendonck. Van Dierendonck was ooit de jongste priester van Nederland en baseerde zijn debuutroman deels op zijn eigen ervaringen. Vanavond praat hij over zijn vervreemding van de kerk.

 

En het regende brood is op 20 september verschenen. In dit boek begint hoofdpersoon Pater Johannes Beckers aan de Katholieke-leer te twijfelen als hij het leven bestudeert van de overleden priester Clemens Driessen. Tijdens zijn opleiding worstelt Clemens al met de leer van zijn kerk. Ook heeft hij een glutenallergie die hem deelname aan het Heilig Avondmaal onmogelijk maakt. Dat zet Beckers aan het denken.

 

Van Dierendonck wordt op 23-jarige leeftijd gewijd als priester. Na de mis is hij altijd moe. Hij blijkt een voedselallergie te hebben en is allergisch voor gluten. Tarwevrije hosties zouden daarom uitkomst bieden, maar die staat de rooms-katholieke kerk niet toe. Van Dierendonck vervreemdt steeds meer van de Kerk en legt uiteindelijk zijn priesterschap neer. Hij is dan net dertig jaar.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Je bent met succes aangemeld!

Share This