Op 26 september 2012 heb ik bij Pauw en Witteman verteld over de achtergronden vanĀ En het regende brood.

Een priester die steeds meer moeite krijgt met het geloof, daarover gaat het boek En het regende brood van Stefan van Dierendonck. Van Dierendonck was ooit de jongste priester van Nederland en baseerde zijn debuutroman deels op zijn eigen ervaringen. Vanavond praat hij over zijn vervreemding van de kerk.

 

En het regende brood is op 20 september verschenen. In dit boek begint hoofdpersoon Pater Johannes Beckers aan de Katholieke-leer te twijfelen als hij het leven bestudeert van de overleden priester Clemens Driessen. Tijdens zijn opleiding worstelt Clemens al met de leer van zijn kerk. Ook heeft hij een glutenallergie die hem deelname aan het Heilig Avondmaal onmogelijk maakt. Dat zet Beckers aan het denken.

 

Van Dierendonck wordt op 23-jarige leeftijd gewijd als priester. Na de mis is hij altijd moe. Hij blijkt een voedselallergie te hebben en is allergisch voor gluten. Tarwevrije hosties zouden daarom uitkomst bieden, maar die staat de rooms-katholieke kerk niet toe. Van Dierendonck vervreemdt steeds meer van de Kerk en legt uiteindelijk zijn priesterschap neer. Hij is dan net dertig jaar.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Je bent met succes aangemeld!

Share This